Novice

Podelitev certifikatov Idrija izbrano

Kalos penini je bil v torek 21.novembra 2023 podeljen certifikat odličnosti IDRIJA IZBRANO. To je kolektivna blagovna znamka, ki je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovosti izdelkov, pridelkov in storitev idrijskega. Certifikat je priča o visoki kakovosti izdelkov, ki ob uporabi lokalnih surovin pripovedujejo o tradiciji, kulturi in
načinu življenja na idrijskem.

Vsi izdelki so zbrani v katalogu in jih je moč kupiti v Turistično informacijskem centru na Prelovčevi 5 v Idriji ter na spletni strani:
https://www.idrijskacipka.si

Pravljična jesen

V petek, 17. novembra 2023, ob 18. uri se je restavracija Hotela Jožef spremenila v pravljično okolje, kjer se je združila izbrana kulinarika, čar jeseni in vrhunska vinska izkušnja. Preživet večer je bil poln okusov, vonjav in nepozabnih trenutkov. Vznemirljiva pričakovanja so napolnila zrak, ko so se gostje zbrali in pripravljeni na kulinarično potovanje skozi t.i. Pravljično Jesen.

Dogodek se je pričel z uvodnimi besedami dobrodošlice g.Dejana Koleriča, kateri je vodja strežbe in somilje. Nato je Katarina Mohorič z navdušenjem in iz srca razložila zgodbo Kalos penine ter pokazala videoposnetek pridelave ter staranja. Gostje so ji z zanimanjem prisluhnili.  Opisala je tudi v ta namen posebno grafično podobo na steklenici. Zgodba o nastanku te penine je bila pravo pripovedovanje, ki je očarala poslušalce. Besede so se stopile v opisih vonjav, odtenkov in not okusov, ki so jih skrbno izbrali v procesu izdelave Kalos penine

Slike vinogradov, kjer raste grozdje za to edinstveno penino, je oživela pred očmi gostov. Vse to je bilo podkrepljeno s pomenljivimi informacijami o tradiciji in strasti, ki ju prenašajo v vsako steklenico.

Po navdušujoči predstavitvi je sledil trenutek resnice – skupinsko raziskovanje okusov penine Kalos. Gosti so pričeli s previdnim opazovanjem in vohom penine, ki je krožila med njimi, nato pa so s ponosom zajeli prve požirke. Nasmehi na njihovih obrazih so bili neprecenljivi, saj so uživali v popolnem spoju svežine, mehurčkov in subtilnih arom, ki so oživile njihove brbončice. Večer je dosegel vrhunec, ko smo vsi skupaj dvignili kozarce in nazdravili: »SREČNO«. Penina Kalos je postala ne le pijača, ampak prava zvezda večera, ki je združila ljudi v veselju in skupnem doživetju. Ob zvokih nazdravljanja je bilo mogoče občutiti vibracije ponosa in zadovoljstva, ki so se širile po prostoru.

Vrhunec dogodka pa je bil zagotovo povezovalni element - najboljši sommelier Slovenije 2022 in predsednik društva Sommelier Slovenije, gospod Valentin Bufolin. Z njegovo strokovnostjo in strastjo do vina je vsaka kapljica in razlaga ustreznega vina k okusni jedi ustvarila popolno harmonijo med hrano in vinom. Celoten večer je bil namenjen 4-hodnemu meniju jesenskih dobrot. Vsaka jed je bila izbrana z ljubeznijo do hrane in željo, da gostom ponudijo najboljše.

Ta dogodek v Hotelu Jožef ni bil le degustacija penine Kalos, temveč tudi doživetje skupne uživancije v čarobnosti jeseni v družbi najboljših. Gostje so vsekakor odšli s spominom na okusno penino, a še pomembneje, z občutkom povezanosti in skupne radosti, ki jo prinaša jesen. Hotel Jožef je tako ponovno dokazal, da je več kot le gostišče – je prostor, kjer se ustvarjajo nepozabni trenutki in kjer se lahko uživa v pristnih okusih življenja.

Združitev izjemnih okusov, čarobne jeseni in vrhunskega vinskega poznavanja je ustvarila nepozabno doživetje, ki je preseglo pričakovanja

DOGODEK: prva predstavitev penine

Dne 23. septembra smo bili deležni izjemnega dogodka v zgradbi jaška Frančiška. Iz rudnika se je z dvigalom dvignila penina, prvič v zgodovini Idrije.

Zasebna prireditev je gostila izključno povabljene goste. Organizatorka in lastnica penine, Katarina Mohorič je želela, da je predstavitev penine elegantna, saj temu pritiče in sproščujoča, kar je tudi popolnoma uspelo. Pristen rudniški ambient je bil preprosto popoln v kombinaciji z izjemno osvetlitvijo, ki jo je ustvaril svetlobni in zvočni mojster Jure Primožič. Za glasbeno ozadje je poskrbel producent Gregor Treven z umetniškim imenom Greg Even. Knapa Jože in Branko sta dogodku dodala še poseben pečat, medtem ko sta oba vinarja Kmetije Furlan z navdušenjem delila svoje misli o ustvarjanju penine.

Povezovalka dogodka, odlična igralka Pasje grofice, Maruša Mlakar, je s svojim uvodnim nagovorom predala besedo Katarini Mohorič . Mohoričeva je razkrila, da je receptura njena,
samo izvedbo pa je zaupala budnim očesom in rokam, polnim znanja, g. Branku in g. Ivanu iz Zavina, ki se nahaja v Vipavski dolini, nam najbližjem vinorodnem okolišu. Po degožiranju je penina dozorevala v idrijskem rudniku na enaki nadmorski višini, kot je zorelo grozdje.

Videoposnetek, ki so ga gostje ogledali v prostorih strojnice, je zajemal celoten proces, od ideje do izvedbe - od trgatve do pridelave vina, poimenovanja penine, mešanja vina,
stekleničenja, degožiranja do odhoda v rudnik. Vrhunec večera pa je bil prihod penine z dvigalom iz rudnika, torej iz globine 120 metrov, oziroma iz 214 metrov nadmorske višine na 334 metrov nadmorske višine.

Vsi udeleženci so imeli čast biti prvi, ki so odprli steklenico penine. Skupaj so dvignili kozarce, izrekli čarobno "SREČNO" in s tem simbolno zaznamovali začetek edinstvene zgodbe Kalos penine. Ob degustaciji penine so bili gostje deležni prigrizkov izpod rok kuharja Kavdija Piriha in sicer Obergutmanov sendvič s postrvijo iz Trebuščice in vegi štrauba s hruškovo marmelado iz sušenih prhišnic. Vsi so se strinjali, da je to popolna kombinacija.

Navdušenje nad dogodkom ni ostalo skrito, saj so se gostje dolgo zadržali ter tudi prodaja penine je presegla pričakovanja.