Kalos penina BETA
Receptura
mešanica izbranih kakovostnih
vin Kmetije Furlan
Starana in zorjena v rudniku
Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.
Sortni sestav
25% rebula (barva, eleganca in svežina).

Lastnosti Kalos penine BETA
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina
Trgatev: ročna, letnik 2022
Vremenski pogoji: temperamentni mediteran
Metoda predelave: klasična metoda
Sortni sestav:
- 75% chardonnay (osnovni karakter)
- 25% rebula (barva, eleganca in svežina)
Zorenje na kvasovkah: najmanj 18 mesecev v
idrijskem podzemlju na globini 122 m
Vsebnost sladkorja: brut 10,9 g/l
Skupna kislina: 4,52 g/l
pH: 3,36
Alkoholna vrednost: 12%
Vinifikacija:
- Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
- Prva fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
- Druga fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
- Bistrenje z naravnim usedanjem
- Brez filtracije
- Brez biološkega razkisa
- Zelo nizka vsebnost žvepla
Videz, vonj in barva
Videz: Ob natakanju v kozarec se ustvari bogato penjenje, ki počasi ponikne v elegantno tančico, za seboj pa pusti harmonično drobne in živahne mehurčke, ki pričajo o vrhunski kakovosti.
Barva: Njena izjemno bistra zlata barva z žametnim leskom vzbuja občudovanje in obljublja razkošno doživetje.
Vonj: Aromatična zapeljivost je neustavljivo bogata – v ospredju je globok in večplasten vonj prežet z medeno melono, ki vabijo k okušanju.
Okus: Brbončice razvaja svežina, prepletena z bogatimi okusi rumenega sadja in citrusov, ki poudarjajo polno telo penine. Toplina praženih oreščkov in brijošast okus zaokrožata doživetje, pridihi suhe marelice pa prinašajo nežno sladkobo in sadno globino. Izrazita kislina poskrbi za harmonično ravnovesje. Celotna kompozicija deluje izjemno elegantno, pookus pa je nežen, a dolgotrajen ter zapeljivo vzbuja intenzivno željo po novem požirku, ki bi podoživel to izjemno skladnost okusov.
skupaj s slovensko kulinariko:
- Idrijski žlikrofi z ocvirki – ta tradicionalna jed s hrustljavimi ocvirki doda bogato, domačo noto, ki lepo uravnoteži svežino in sladkobo penine Beta.
- Kraški pršut in sveže domače klobase – okus kraškega pršuta in rahlo začinjene domače klobase iz lokalnih mesnic ustvarjajo izvrsten kontrast s sladko noto penine.
- Mlad kravji sir in skuta z drobnjakom – blagi kravji sir ali skuta s svežim drobnjakom iz slovenskih kmetij poudarita lahkotnost in kremastost, ki se lepo poveže z mehurčki in sladkobo Bete.
- Ajdova kaša z gobami – blaga in nežno zemeljska aroma gob ter ajdove kaše iz Prekmurja dopolnjujejo sadne tone penine in poudarjajo njeno svežino.
- Domače testenine s svežimi beluši – lahke testenine ali njoki z beluši in kančkom masla ustvarijo preprost, a rafiniran okus, ki se odlično ujema s karakterjem penine Beta.
- Pečena jabolka s cimetom – rahlo pečena jabolka s pridihom cimeta prinesejo prijeten kontrast med sladkim in svežim, kar je popoln zaključek ob kozarcu Bete.

KUPI V TRGOVINI
Razlaga in opis etikete
- 1. črta – nakazuje 1. obzorje v rudniku
- KALOS – ime penine
- 2. črta - nakazuje 2. obzorje v rudniku
-SLIKA: žlikrof kot ozvezdje, pod njim pa moka ali Rimska cesta
- Beta – ime letniške penine
- Brut – nakazuje sladkorno vrednost

Žlikrof kot Ozvezdje
Zgodbo penine Beta je soustvaril dober prijatelj lastnice in priznani kuhar g. Boštjan Novak, avtor diplomske naloge z naslovom Idrijski žlikrofi. Žal je preminil ravno v trenutku, ko so polnili steklenice za drugo fermentacijo. Tako se je hitro porodila ideja in ime, ki ohranjata njegov spomin – B kot Boštjan… B kot Beta. Njegova profesorica s Srednje gostinske šole, ga. Alenka Gorza, je takoj prepoznala še eno simbolično povezavo – Beta je namreč tudi druga najsvetlejša zvezda v ozvezdju.
