O Kalos penini
Izvor imena
Ime je sestavljeno iz začetkov besed v trditvi:
KAtarina LOves Sparkling wine
Receptura
mešanica izbranih kakovostnih vin Kmetije Furlan
100% Slovenska
Sortni sestav
pinela (vonj) - 30%
rebula (barva, eleganca in svežina) - 10%
Starana in zorjena v rudniku
Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.
Okus
Sveža penina s kompleksnostjo zaokrožene maslene drožaste note.
Zgodba Kalos penine
Edinstvena penina izvira iz slikovite Vipavske doline, znane po bogati dediščini vinogradništva. Kalos penino oblikuje strog izbor ročno trganega grozdja iz najboljših sončnih pobočij kmetije Furlan iz Zavina.
Lastnosti Kalos penine
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina
Trgatev: ročna, letnik 2021
Vremenski pogoji: temperametni mediteran
Metoda predelave: klasična metoda
Sortni sestav:
- 60% chardonnay (osnovni karakter),
- 30% pinela (vonj),
- 10% rebula (barva, eleganca in svežina)
Zorenje na kvasovkah: 18 mesecev
Vsebinost sladkorja: brut natur 1,6 g/l
Skupna kislina: 5,88 g/l
pH: 3,44
Vinifikacija:
- Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
- Delna fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
- Popolna fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
- Bistrenje z naravnim usedanjem
- Brez filtracije
- Brez biološkega razkisa
- Zelo nizka vsebnost žvepla
Okus, vonj in barva
VIDEZ: ob natakanju v kozarec je opazno bogato penjenje, katera se lepo razpoči in ustvari čudovit spektakel. Mehurčki v kozarcu dokaj hitro izginjajo kot bi se zlili v harmonično celoto penine. Opazi pa se fine drobne zelo živahne iskrice, ki se igrajo kot živahno živosrebro in prehajajo proti vrhu ter izginjajo kot čarobni utrinki na nočnem nebu.
BARVA: osupljiva dokaj svetlo zlata, kar daje vtis čistosti in bistrosti.
VONJ: svež, saden in bogat
OKUS: zazna se harmonija med svežino sadnih not in maslene hruške. Čuti se odtenke ananasa, melone in zelenega jabolka, katerih okus zaokroži maslena drožasta nota. V ustih se razvije naraven zaključek, značilen za brut natur penine a z ne preveč izrazitimi kislinami. To omogoči, da se okus razvije nežno in uravnoteženo. Tako penina očara s svojo kompleksnostjo in hkrati svežino v harmoniji naravnih vonjav in pušča trajen vtis.