O Kalos penini
Izvor imena
Ime je sestavljeno iz začetkov besed v
trditvi: KAtarina LOves Sparkling wine
Receptura
mešanica izbranih kakovostnih
vin Kmetije Furlan
Starana in zorjena v rudniku
Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.
100% Slovenska
Zgodba Kalos penine
Edinstvena penina izvira iz slikovite Vipavske doline, znane po bogati dediščini vinogradništva. Kalos penino odlikuje strog izbor ročno trganega grozdja iz najboljših sončnih pobočij kmetije Furlan iz Zavina pri Braniku.
V procesu priprave penine je poglavitna sestava recepture z letniškimi kakovostnimi vini. Le-to precizno in skrbno sestavi Idrijčanka Katarina Mohorič. Na kmetiji Furlan previdno in pozorno zamešajo ustrezna vina ter aktivirajo prvo fermentacijo. Po prvi fermentaciji v inox sodih sledi druga fermentacija po klasični metodi v steklenicah, kjer kvasovke zorijo vsaj 18 mesecev v idrijskem podzemlju na nadmorski višini 214 metrov. Izbrano grozdje je rastlo prav na tej nadmorski višini v Vipavski dolini.
Globina in razmere v idrijskem rudniku dajo Kalos penini poseben, neponovljiv značaj. Le-ta je znan po svoji zgodovini živega srebra in kot eden od najstarejših rudnikov še vedno ohranjen in vzdrževan v svojem prvotnem stanju. Rovi so zdaj mirni, suhi, a prašni in polni zgodovine. Prav to pa da penini posebno energijo za popolno staranje.
Penina Kalos odlikuje vrhunskost, eleganca, izjemnost in edinstvenost. Prav vsaka steklenica se stara in pridobiva na žlahtnosti v specifičnem okolju Idrijskega podzemlja, kar ji da tudi posebno noto, zgodbo in značaj. Penina je bogata in polnega telesa, šumeča in elegantna v kateri se prepleta svežina sadnih in maslenih not. Kisline niso preveč izrazite, kar omogoča, da se okus penine razvije na nežen in uravnotežen način. Penina očara s svojo kompleksnostjo in harmoničnostjo ter pušča trajen vtis.
Lastnosti Kalos penine
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina
Trgatev: ročna
Vremenski pogoji: temperamentni mediteran
Metoda predelave: klasična metoda
Sortni sestav: letniška po recepturi Katarine Mohorič
Zorenje na kvasovkah: najmanj 18 mesecev vidrijskem podzemlju na globini 122 m
Alkoholna vrednost: 11% - 12,5%
Vinifikacija:
- Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
- Prva fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
- Druga fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
- Bistrenje z naravnim usedanjem
- Brez filtracije
- Brez biološkega razkisa
- Zelo nizka vsebnost žvepla
Videz, vonj in barva
VIDEZ: ob natakanju v kozarec je opazno bogato penjenje, ki se lepo razpoči in ustvari čudovit spektakel. Mehurčki v kozarcu dokaj hitro izginjajo, kot bi se zlili v harmonično celoto penine. Opazi pa se fine drobne zelo živahne iskrice, ki se igrajo kot živahno živo srebro in prehajajo proti vrhu ter izginjajo kot čarobni utrinki na nočnem nebu.
BARVA: osupljiva dokaj svetlo zlata, kar daje vtis čistosti in bistrosti.
VONJ: svež, saden in bogat
OMAM: Penina očara z večplastno kompleksnostjo bogatega telesa in nežno svežino, ki prebudi čute
ter očara s prefinjenim pookusom. Vznemirljivo potovanje po prepletajočih se aromah in okusih, ki
prikliče čarobne trenutke, pušča trajen vtis ter prebuja željo po nadaljnjem okušanju.