Slide 1

KALOS
PENINA

Penina zorjena in starana v idrijskem rudniku.

Slide 2

Na globini 122m

Slide 2

100% Slovensko

KALOS PENINA je pridelana iz avtohtonega vipavskega grozdja

previous arrow
next arrow

O Kalos penini

Izvor imena

Ime je sestavljeno iz začetkov besed v
trditvi: KAtarina LOves Sparkling wine

Receptura

mešanica izbranih kakovostnih
vin Kmetije Furlan

Image

Starana in zorjena v rudniku

Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.

100% Slovenska

Kalos penina je proizvedena iz grozdja, pridelanega v čudoviti vipavski dolini 

Image

Zgodba Kalos penine

Edinstvena penina izvira iz slikovite Vipavske doline, znane po bogati dediščini vinogradništva. Kalos penino odlikuje strog izbor ročno trganega grozdja iz najboljših sončnih pobočij kmetije Furlan iz Zavina pri Braniku.

V procesu priprave penine je poglavitna sestava recepture z letniškimi kakovostnimi vini. Le-to precizno in skrbno sestavi Idrijčanka Katarina Mohorič. Na kmetiji Furlan previdno in pozorno zamešajo ustrezna vina ter aktivirajo prvo fermentacijo. Po prvi fermentaciji v inox sodih sledi druga fermentacija po klasični metodi v steklenicah, kjer  kvasovke zorijo vsaj 18 mesecev v idrijskem podzemlju na nadmorski višini 214 metrov. Izbrano grozdje je rastlo prav na tej nadmorski višini v Vipavski dolini.

Globina in razmere v idrijskem rudniku dajo Kalos penini poseben, neponovljiv značaj. Le-ta je znan po svoji zgodovini živega srebra in kot eden od najstarejših rudnikov še vedno ohranjen in vzdrževan v svojem prvotnem stanju. Rovi so zdaj mirni, suhi, a prašni in polni zgodovine. Prav to pa da penini posebno energijo za popolno staranje.

Penina Kalos odlikuje vrhunskost, eleganca, izjemnost in edinstvenost. Prav vsaka steklenica se stara in pridobiva na žlahtnosti v specifičnem okolju Idrijskega podzemlja, kar ji da tudi posebno noto, zgodbo in značaj. Penina je bogata in polnega telesa, šumeča in elegantna v kateri se prepleta svežina sadnih in maslenih not. Kisline niso preveč izrazite, kar omogoča, da se okus penine razvije na nežen in uravnotežen način. Penina očara s svojo kompleksnostjo in harmoničnostjo ter pušča trajen vtis.

Lastnosti Kalos penine

Vinorodna dežela: Primorska

Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

Trgatev: ročna

Vremenski pogoji: temperamentni mediteran

Metoda predelave: klasična metoda

Sortni sestav: letniška po recepturi Katarine Mohorič

Zorenje na kvasovkah: najmanj 18 mesecev v
idrijskem podzemlju na globini 122 m

Alkoholna vrednost: 11% - 12,5%

Vinifikacija:

  • Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
  • Prva fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
  • Druga fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
  • Bistrenje z naravnim usedanjem
  • Brez filtracije
  • Brez biološkega razkisa
  • Zelo nizka vsebnost žvepla

Videz, vonj in barva

Image

VIDEZ: ob natakanju v kozarec je opazno bogato penjenje, ki se lepo razpoči in ustvari čudovit spektakel. Mehurčki v kozarcu dokaj hitro izginjajo, kot bi se zlili v harmonično celoto penine. Opazi pa se fine drobne zelo živahne iskrice, ki se igrajo kot živahno živo srebro in prehajajo proti vrhu ter izginjajo kot čarobni utrinki na nočnem nebu.

BARVA: osupljiva dokaj svetlo zlata, kar daje vtis čistosti in bistrosti.

VONJ: svež, saden in bogat

OMAM: Penina očara z večplastno kompleksnostjo bogatega telesa in nežno svežino, ki prebudi čute
ter očara s prefinjenim pookusom. Vznemirljivo potovanje po prepletajočih se aromah in okusih, ki
prikliče čarobne trenutke, pušča trajen vtis ter prebuja željo po nadaljnjem okušanju.

Image

Prejemajte novice Kalos penine!

Izbrani artikli v trgovini

Katarinin izbor

Kje nas lahko najdete

Naslov

Kalos d.o.o.
Lapajnetova 7
5280 Idrija

+386 51 666 330

info@kalos-penina.si

Davčna številka: SI25700162

Čas dosegljivosti

Po predhodni najavi...