Kalos penina First edition
Receptura
mešanica izbranih kakovostnih
vin Kmetije Furlan
Starana in zorjena v rudniku
Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.
Sortni sestav
30% pinela (vonj),
10% rebula (barva, eleganca in svežina).
Lastnosti Kalos penine First edition
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina
Trgatev: ročna, letnik 2021
Vremenski pogoji: temperamentni mediteran
Metoda predelave: klasična metoda
Sortni sestav:
- 60% chardonnay (osnovni karakter),
- 30% pinela (vonj),
- 10% rebula (barva, eleganca in svežina)
Zorenje na kvasovkah: najmanj 18 mesecev v
idrijskem podzemlju na globini 122 m
Vsebnost sladkorja: brut natur 1,6 g/l
Skupna kislina: 5,88 g/l
pH: 3,44
Alkoholna vrednost: 12,5%
Vinifikacija:
- Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
- Prva fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
- Druga fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
- Bistrenje z naravnim usedanjem
- Brez filtracije
- Brez biološkega razkisa
- Zelo nizka vsebnost žvepla
Videz, vonj in barva
VONJ: svež, citrusni rumenega sadja in bogat
OKUS: zazna se harmonija med svežino sadnih not in maslene hruške. Čuti se odtenke ananasa, melone in zelenega jabolka, katerih okus zaokroži maslena drožasta nota. V ustih se razvije naraven zaključek, značilen za brut natur penine, a z ne preveč izrazitimi kislinami. To omogoči, da se okus razvije nežno in uravnoteženo.
Skupaj s slovensko kulinariko
K Kalos penini First Edition, ki je brut nature, se odlično podajo izbrane slovenske dobrote, ki poudarijo njeno suho eleganco in naravne note. Priporočamo naslednje kombinacije iz lokalnih sestavin:
- Surovi piranski brancini in dagnje – sveže ribe in školjke iz slovenskega morja, kot so brancini in dagnje, bodo s svojo morsko noto idealno dopolnili penino.
- Kraški pršut in oljke iz slovenske Istre – soljen, rahlo masten kraški pršut ter aromatične slovenske oljke bodo poudarili okus penine in ustvarili uravnoteženo kombinacijo.
- Sveži siri iz idrijskih hribov – nežni kozji siri, kot je sveži planinski sir iz Tolminskega, ali rahlo zorjeni sir tolminc dodajo kremast okus, ki se lepo poveže s suho penino.
- Piščančji medaljoni s krompirjevo solato – lahki, na hitro popečeni medaljoni perutnine iz domače kmetije ob klasični krompirjevi solati z drobnjakom ali čebulo prinesejo prefinjeno preprostost, ki se ujema z aromo First Edition.
- Testenine z oljčnim oljem in tartufi iz Istre – domače rezance ali široke testenine pokapajte z oljčnim oljem iz Istre in dodajte sveže istrske tartufe za edinstveno aromo, ki obogatijo kompleksnost penine.
- Pečena zelenjava z bučnim oljem – hrustljavi beluši, paprika in koromač iz slovenskih kmetij, rahlo pečeni in pokapani z bučnim oljem iz Štajerske, bodo lepo poudarili svežino penine.
- Zmagovalna kombinacija! Idrijski žlikrofi z ocvirki so prava izbira za dodatek ob Kalos penini First Edition. Tradicionalni žlikrofi s hrustljavimi ocvirki prinašajo poln okus, ki se odlično ujame s suho penino in poudari njeno elegantno svežino. Ta kombinacija lokalnih okusov in prestižne penine bo navdušila vse ljubitelje slovenske kulinarike.
Te slovenske jedi bodo ustvarile vrhunsko kulinarično izkušnjo ob penini First Edition, ki poudarja lokalne okuse in kulturo.
KUPI V TRGOVINI
Nagrade
Certifikat
21.novembra 2023 certifikat odličnosti IDRIJA IZBRANO. To je kolektivna blagovna znamka, ki je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovosti izdelkov, pridelkov in storitev idrijskega. Certifikat je priča o visoki kakovosti izdelkov, ki ob uporabi lokalnih surovin pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja na idrijskem
Zlato priznanje MUNDUS VINI International Wine Award
svetovnih vinskih tekmovanj, kjer strokovnjaki z vsega sveta ocenjujejo vina po natančno določenih merilih. Tekmovanje izstopa po posebnem poudarku na tehničnih vidikih, kar omogoča prepoznavanje natančne vinarske tehnike in doslednosti v kakovosti. Zaradi teh visokih standardov smo se z veseljem odločili, da svojo
penino predstavimo na tem priznanem ocenjevanju.
Razlaga in opis etikete
- KALOS – ime penine
- 2. črta - nakazuje 2. obzorje v rudniku
- SLIKA: izhod iz rudnika, vidne so tirnice , podporni stebri ter zunanja svetloba
- First edition – ime letniške penine
- Brut – nakazuje sladkorno vrednost
- 3. črta – nakazuje 3. Obzorje v rudniku