Kalos penina BETA
Receptura
mešanica izbranih kakovostnih
vin Kmetije Furlan
Starana in zorjena v rudniku
Penina starana v idrijskem rudniku v globini 122m.
Sortni sestav
25% rebula (barva, eleganca in svežina).
Lastnosti Kalos penine BETA
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina
Trgatev: ročna, letnik 2022
Vremenski pogoji: temperamentni mediteran
Metoda predelave: klasična metoda
Sortni sestav:
- 75% chardonnay (osnovni karakter)
- 25% rebula (barva, eleganca in svežina)
Zorenje na kvasovkah: najmanj 18 mesecev v
idrijskem podzemlju na globini 122 m
Vsebnost sladkorja: brut 10,9 g/l
Skupna kislina: 4,52 g/l
pH: 3,36
Alkoholna vrednost: 12%
Vinifikacija:
- Nežno pnevmatsko prešanje do 1,2 atmosfere
- Prva fermentacija v inox posodih (klasična metoda)
- Druga fermentacija v steklenicah (klasična metoda)
- Bistrenje z naravnim usedanjem
- Brez filtracije
- Brez biološkega razkisa
- Zelo nizka vsebnost žvepla
Videz, vonj in barva
Videz: Ob natakanju v kozarec se ustvari bogato penjenje, ki počasi ponikne v elegantno tančico, za seboj pa pusti harmonično drobne in živahne mehurčke, ki pričajo o vrhunski kakovosti.
Barva: Njena izjemno bistra zlata barva z žametnim leskom vzbuja občudovanje in obljublja razkošno doživetje.
Vonj: Aromatična zapeljivost je neustavljivo bogata – v ospredju je globok in večplasten vonj prežet z medeno melono, ki vabijo k okušanju.
Okus: Brbončice razvaja svežina, prepletena z bogatimi sadnimi okusi polnega telesa. Poleg razkošja maslene melone, ki se pri toplejši penini prefinjeno dopolnjuje z medenimi notami in toplino praženega lešnika, zaokrožajo okus tudi pridihi suhe marelice, ki prinaša nežno sladkobo in sadno globino. Celotna kompozicija deluje izjemno harmonično in elegantno. Pookus je nežen, a dolgotrajen in zapeljivo vzbuja intenzivno željo po novem požirku, ki bi podoživel to izjemno skladnost okusov.
skupaj s slovensko kulinariko:
- Idrijski žlikrofi z ocvirki – ta tradicionalna jed s hrustljavimi ocvirki doda bogato, domačo noto, ki lepo uravnoteži svežino in sladkobo penine Beta.
- Kraški pršut in sveže domače klobase – okus kraškega pršuta in rahlo začinjene domače klobase iz lokalnih mesnic ustvarjajo izvrsten kontrast s sladko noto penine.
- Mlad kravji sir in skuta z drobnjakom – blagi kravji sir ali skuta s svežim drobnjakom iz slovenskih kmetij poudarita lahkotnost in kremastost, ki se lepo poveže z mehurčki in sladkobo Bete.
- Ajdova kaša z gobami – blaga in nežno zemeljska aroma gob ter ajdove kaše iz Prekmurja dopolnjujejo sadne tone penine in poudarjajo njeno svežino.
- Domače testenine s svežimi beluši – lahke testenine ali njoki z beluši in kančkom masla ustvarijo preprost, a rafiniran okus, ki se odlično ujema s karakterjem penine Beta.
- Pečena jabolka s cimetom – rahlo pečena jabolka s pridihom cimeta prinesejo prijeten kontrast med sladkim in svežim, kar je popoln zaključek ob kozarcu Bete.
KUPI V TRGOVINI
Razlaga in opis etikete
- 1. črta – nakazuje 1. obzorje v rudniku
- KALOS – ime penine
- 2. črta - nakazuje 2. obzorje v rudniku
-SLIKA: žlikrof kot ozvezdje, pod njim pa moka ali Rimska cesta
- Beta – ime letniške penine
- Brut – nakazuje sladkorno vrednost
Žlikrof kot Ozvezdje
Zgodbo penine Beta je soustvaril dober prijatelj lastnice in priznani kuhar g. Boštjan Novak, avtor diplomske naloge z naslovom Idrijski žlikrofi. Žal je preminil ravno v trenutku, ko so polnili steklenice za drugo fermentacijo. Tako se je hitro porodila ideja in ime, ki ohranjata njegov spomin – B kot Boštjan… B kot Beta. Njegova profesorica s Srednje gostinske šole, ga. Alenka Gorza, je takoj prepoznala še eno simbolično povezavo – Beta je namreč tudi druga najsvetlejša zvezda v ozvezdju.